Friday, April 28, 2006

 

Kiireinen viikko

Tama viikko meni todella nopeasti: pari paivaa sitten oli maanantai ja kalenteri vaittaisi etta nyt on jo perjantai. Saavuin Japaniin 29.3 aamulla joten huomenna tulisi kuukausi tayteen. Tuntuu silta etta taalla olisi ollut vasta pari viikkoa. Jatkuvasti ollut jotakin tekemista joten aika tuntuu menevan todella nopeasti.

Tiistaina tuli spontaani kutsu maistelemaan Japanilaisia ohrapirtelokorvikkeita (taalla halvat oluet eivat ole oluita vaan joistakin marjoista tehtyja litkuja). Illan aikana ei kauheasti Lontooksi puhuttu vaan yritettiin parjata pelkalla Japanilla. Aika paljon jutuista meni ohi silla loppuiltaa kohden paikallisten puhenopeus nousi eksponenttiaalisesti suhteessa juotuihin kaljapulloihin.

Keskiviikkona oli hieman hankalahko paasta optoelektroniikan luennolle mutta siitakin selvittiin lopulta kunnialla lapi. Jopa tunnin jalkeen olleen pienen pistokokeen sain mielestani laskettua jollakin tavalla "sinne pain". Luentojen jalkeen kavimme ostamassa bussiliput Sapporon reissua varten. Ilmeisesti Japanissa pitaa/kannattaa bussiliput hommata etukateen silla systeemi on kaiketi hieman eri kuin Suomessa. Lomakausina kaikki matkustavat ja junat, lentokoneet ja bussit on tayteen ahdettuja ja varmistakseen paikkansa pitaa liput hankkia etukateen. En ole aivan varma asiasta mutta nain ymmarsin kun selasin nettia ja kuuntelin paikallisten hopinoita.

Torstaina kaytiin Teemun kanssa syomassa Hiron ja Kenjin asuntolalla. Olemme saaneet sumplittua sellaisen tilanteen etta voimme menna tuonne syomaan muutaman kerran viikossa/kuukaudessa jos ilmoitamme siita etukateen. Ihan kateva systeemi vaikka 800 jenia onkin hieman kallis hinta ateriasta. Toisaalta vaihtoehtona on pikanuudelit ja muut kaupan valmistuotteet. Jos tuolla kay aina silloin talloin syomassa niin saa tod. nak. aika hyvan kasityksen perinteisesta Japanilaisesta kotiruoasta. Kenji tiputti eilen myos kunnon pommin. Olin joskus aikaisemmin maininnut etta pelasin joskus aikoinaan goota. No Kenji taikoi sitten jostakin kunnon gobanin minulle. Ei mitaan halpaa vanerilautaa tai 5cm paksua "mukahienoa" viritysta vaan ~10cm paksu jalallinen lauta (kuvia kohta). Vaikka setti onkin hieman vanha ja kulunut saisi siita maksaa suomessa todella paljon. Halvimman perussetin voisi suomessa saada ~40 eurolla.

Tanaan oli koululla jonkinlainen terveydentarkastus: hoitsutati piikitti kasivartta ja otti talteen hieman verta josta sitten testataan vaikka mita. Ilmeisesti tuloksia tulee joskus tai sitten ei tule. Lisaksi sain tietaa etta noin kolmen viikon paasta pitaisi olla jossakin paikallisella ala-asteella kertomassa Suomesta. Kaytossa on videotykki joten kuvien ja videoiden esittaminen onnistuu. Hyvia ehdotuksia otetaan vastaan. Kohderyhma on noin 7-12 vuotiaita joten kauhean aitoa menoa ei ole soveliasta nayttaa (kuinkakohan moni tajuaa tamankin lauseen... ;). Pitaisi kasata sanasto tuota varten, jotta voisi jotakin muutakin sanoa kuin "フィンランドにはきれいな湖と静かな森があります。- Finrando ni ha kireina mizuumi to shizukana mori ga arimasu" (TTY:n Japaninkurssin vakiolause).

Kohtapuolin pitaisi kirjoitella asuntolasta jotakin ja kuviakin on tulossa tassa joskus. Lisaksi tiedossa olisi riipaiseva avautuminen humanismista jahka saisin ensin tehtya pari matemaattista mallia kyseisesta aiheesta. Stay tuned. Same bat-channel, same bat-time.

Comments:
Ota sinne ala-asteelle mukaan jotain pieniä Suomi-esineitä, mitä siulla on, kännykkä, euro-rahoja jne. Ne voi laittaa kiertämään esityksen aikana. Varaudu kysymyksiin kuten "Mitä Suomessa syödään?" ja "Mitä eläimiä Suomessa on?"
 
Tottakai esittelet suomalaiset eläimet siellä.

esim. karhun: http://tinyurl.com/przft
 
Niin ja Suomen kova talvi ja upea yötön kesä lapissa. Sääsket ja muut pörriäiset.

T. turhanpätkä
 
Muistathan antaa kaunista suomen kielen näytettä. Sanot vaikka lapsille:"Olette te japanilaiset ihan höpsöjä, kun ette osaa edes kunnolla puhua!"
 
Nonni, toivottavasti on tuon arvoista: Olet taas menettänyt kovan vappukokemuksen Mikontalossa :>
 
Kiitos vinkeistä. Voisi jonkin läpileikkauksen tehdä suomen eläinkuntaan: karhu, susi, poro ja hyttynen.

ps. Suomen wappua ei tullut ikävä vaikka varmasti hienot mikkisbileet missasinkin... :p
 
Aitoa menoa pyörimään. Eiköhän siinä japanilaismieli karkaistu.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?