Wednesday, May 17, 2006

 

Ala-astevierailu

Tänä aamuna noin 7:50 International Centerin edessä oli epämääräinen joukko vaihtareita valmiina lähtemään Länsi-Kitamiin erääseen kouluun kertomaan omasta kotimaastaan verenhimoisille ala-astelaisille. Kolmella Korealaisella, kahdela Kiinalaisella, yhdellä Bangladesilaisella sekä kahdella Suomalaisella ei ollut aavistustakaan siitä mihin he olivat lupautuneet.

Siirtyminen koululle tapahtui takseilla ja heti ensimmäiseksi meidät ohjattiin rehtorin huoneeseen. Alussa käytiin päivän ohjelma läpi ja jossakin vaiheessa paikalle tuli koulun palkkaama tulkki, joka osoittautui lopulta todella tärkeäksi. Jossakin vaiheessa meidät raahattiin koulun liikuntahalliin jonne koko koulu oli kokoontunut. Aluksi oli rehtorin puhe ja tämän jälkeen vaihtareiden piti esittäytyä lyhyesti koko koululle.

Sitten tippui ensimmäinen pommi: meidän piti pitää esitelmämme koko koululle kerralla. Aluksi olimme tuudittautuneet siihen että sama esitelmä esitetään useaan kertaan jolloin pari ekaa kertaa menisi harjoitteluna ja loput kerrat sitten paremmin - minimienergiaperiaate. Suunnitelma oli yksinkertainen. Esitämme kuvasarjan suomen eläimistä, luonnosta, revontulista, saunasta ja sekalaisista asioista, joista sitten selitämme samalla jotakin. Käytännön toteutus meni niin että minä hoidin teknisen huuhaan ja Teemu koitti selittää kuvista jotakin osittain minun tekemien muistiinpanojen pohjalta. Eihän ylipirteät ala-asteikäiset lapset jaksaneet kuunnella minkään maan esitelmää mutta heräsivät kyllä kun näytimme kuvia poroista, hirvistä, revontulista ja muumeista.

Kun kaikki maat olivat pitäneet esitelmänsä kysyttiin kultakin vaihtarilta jokin yksinkertainen kysymys ja sitten oli "tauko". Lähes välittömästi n+1 verenhimoista pikku pirulaista hyökkäsi kimppuun. "サインを下さい!". Hetken aikaa olimme pulassa kunnes meidät pelastettiin rexin huoneeseen. Kului hetki kunnes meidät ohjattiin erääseen luokkaan jossa odotti sekalainen ryhmä oppilaita kysymyspapereiden kanssa. Ensimmäinen kysymys: "フィンランドにはどんなblaablaablaaか?". Tulkki sanoi että kysymys koski Suomea ja hyväntekeväisyysjärjestöjä ja niiden työtä. OK... Emme olleet varautuneet ihan tällaisiin kysymyksiin. Toinen kysymys: "フィンランドにはblaablaaですか?". Tulkki sanoi että kysymys koski miten yhteiskunta toimii invalidien hyväksi ja miten heidän elämäänsä helpotetaan. Jepjep... Kun seuraavaksi kysyttiin BSE:stä, lintuinfluenssasta ja niiden torjunnasta niin oli oikeasti aika WTF-olo... "Mikä ihmeen _ALA-ASTE_ tämä on!?!1" Jos meillä ei olisi ollut tulkkia apuna niin emme olisi osanneet vastata kuin pariin kysymykseen. Muutkin vaihtarit olivat olleet aikamoisessa pulassa omien ryhmiensä kanssa.

Ristikuulustelun jälkeen takaisin liikuntasaliin jossa oli vuorossa lasten tanssiesitys. Kauhuksemme kuulimme että vaihtareidenkin pitää osallistua tanssiin. Koska olen notkea kuin ruosteinen rautakanki mutaisen lammikon pohjassa helmikuun pakkasissa ja rytmitaju perustuu satunnaisgeneraattoriin niin eihän siitä mitään tullut. Tämän jälkeen meidät istutettiin penkeille ja oppilaat esittivät jonkin perinteisen festivaalitanssin. Sitten joku puhui mikrofoniin "...もう一回...留学生と一緒に...". "たすけて!". Ilmeisesti meidän piti oppia koreografia ja nyt tanssia mukana... Jepjep... No pääasia että edes jollaki oli hauskaa.

Sitten olikin ruokailun aika ja sen jälkeen nämä naapurin pirivaraston löytäneet pikku kullannuput jatkoivat allekirjoitusten pyytämistä, outojen kysymysten esittämistä ja ulkomaalaisten ihmettelyä. Ruokailun jälkeen lasten koulupäivä jatkui normaalisti ja rexin huoneeseen tehdyn pikaisen visiitin jälkeen päivä olikin ohi. En usko että nuo muistavat viikon päästä Suomesta juuri mitään mutta onko sillä niin väliäkään. Oli ihan mukava reissu. Kuvia löytyy täältä.

Comments:
Varmaan tosi kiva olla siellä Japanissa, kun et ollut Suomessa todistamassa Lordin euroviisuvoittoa!
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?